awbud.pl

Dom i Budownictwo

Kokilki do zapiekania
Dom

Kokilki do zapiekania – dla każdego miłośnika pieczenia

Istnieją pewne akcesoria, których nie może zabraknąć w kuchni miłośników zarówno gotowania, jak i przygotowywania różnego rodzaju wypieków. Należą do nich garnki, formy do pieczenia, akcesoria cukiernicze, a także kokilki do zapiekania. W tych ostatnich możemy przygotować dania zarówno na słodko, jak i na słono. Dlaczego warto wyposażyć się w dobrej jakości kokilki do zapiekania?

Niepozorne naczynie

Czym właściwie jest kokilka do zapiekania? Otóż na pierwszy rzut oka wygląda ona jak zwyczajna, malutka miseczka. Niektórzy wręcz nazywają ją salaterką, a nie kokilką do zapiekania. Tymczasem w profesjonalnych sklepach z akcesoriami kuchennymi zwykle nie spotkamy się z nazwą „salaterka” lub „miseczka”. Dlaczego? Ponieważ kokilki do zapiekania mają jedną, lecz bardzo istotną cechę charakterystyczną. Otóż są one żaroodporne, zatem możemy w nich przygotowywać różnego rodzaju potrawy w piekarniku. Oczywiście kokilki mogą służyć nie tylko do zapiekania, ale również chłodzenia, czy też po prostu do podawania potraw. Niemniej jednak zwykłych, tradycyjnych salaterek nie możemy włożyć do piekarnika, ponieważ nie wytrzymają one wysokiej temperatury i zwyczajnie ulegną zniszczeniu. Pod tym względem kokilki do zapiekania nigdy nas nie zawiodą. W sklepach możemy spotkać je w wersji ceramicznej oraz szklanej i silikonowej.

Co można przyrządzić w kokilkach do zapiekania?

Kokilki do zapiekania to bardzo wdzięczne naczynia – możemy przygotowywać w nich potrawy zarówno na słodko, jak i na słono. W restauracjach kokilki do zapiekania najczęściej wykorzystywane są do podawania creme brulee, czyli tradycyjnego, francuskiego deseru. Niektórzy pieką w nich również muffiny lub babeczki. Kokilki doskonale sprawdzą się, gdy chcemy w nich przygotować crumble, czyli owoce pod kruszonką. Możemy wykorzystać kokilka także do przygotowywania potraw w wersji na słono. Najczęściej podajemy w nich mini zapiekanki z makaronem czy ziemniakami oraz mięsem i warzywami. Możemy również przygotować w nich tymbaliki lub pieczone jajka. Pomysłów jest bardzo wiele, a im bardziej jesteśmy zafascynowani przygotowywaniem dań i deserów, tym częściej będziemy używać kokilków do zapiekania na co dzień. Co ciekawe, przydadzą się one również tym, którzy niekoniecznie lubią spędzać czas w kuchni. Otóż możemy w nich zaserwować sosy lub dipy, na przykład do pizzy. Na imprezie zaś podajmy w nich orzeszki, jako zdrową przekąskę do piwa. Jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach, zaserwujmy w nich każdemu na przykład porcję sałatki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *